Tannbehandlinger

Effektiv behandling med moderne metoder

Behandlinger Bestill time

Bittskinne

En bittskinne er en spesialtilpasset, avtakbar tannplate i plast som sitter på tennene i under- eller overkjeven.

Bittskinner brukes oftest om natten for å unngå tanngnissing og unødvendig hard sammenbitning. Dette er en vanlig tilstand som kan gi ømme tyggemuskler, hodepine og slitte tenner.

Vi lager spesialtilpassede bittskinner mot smerter i kjeven eller slitasje av tenner.

Vi tilbyr også søvnapné skinner og usynlig tannregulering. 

Karies

Karies (hull i tennene) er en av verdens vanligste sykdommer, og skyldes en unormalt stor kolonisering av bakterier på tannoverflaten.

Bakteriene lever av ulike sukkertyper, og lager syrer som oppløser tannoverflaten. Avhengig av skadene kan dette behandles på ulike måter. En konsultasjon hos tannlegen vil avgjøre om hullet er så lite at bedring av tannhygiene, som tannpussing, tanntråd og fluor, kan være tilstrekkelig, eller om man må borre i tannen for å reparere skadene.

Karies kan i begynnelsen være helt uten symptomer, men vil etter hvert gi smerter, ising og annet ubehag. Det anbefales derfor å gå til årlig kontroll hos tannlege så man får behandlet tilstanden før den begynner å gi plager.

Kirurgi

Vi utfører flere typer kirurgiske inngrep, som:

Kirurgi

  • Kirurgisk fjerning av visdomstenner eller dyptliggende røtter

  • Rotkirurgi av tenner

  • Kirurgisk korrigering av tannkjøtt

  • Biopsier og prøvetaking i munnen

  • Implantatkirurgi

  • Kirurgi ved periodontitt

Krone og bro

Noen ganger klarer ikke en plastfylling å tilfredsstille krav til holdbarhet og estetikk. Protetisk behandling med krone eller bro vil da være det beste alternativet.

En krone er en erstatning som dekker hele den defekte tannen. En bro erstatter en eller flere manglende tenner og festes oftest i ankerpunkt på eksisterende tenner i hver ende.

Kroner og broer lages individuelt til hver pasient ved at det tas et avtrykk av tannen som skal repareres før den spesialtilpasses hos tanntekniker for å skape en naturtro tannerstatning.

Vi har sertifisert tanntekniker tilknyttet klinikken, som gir arbeid av høy kvalitet og rask behandling når det trengs. Dette er et unikt samarbeid som sikrer best mulig resultat for pasienten.

Proteser

Helproteser lager vi i de tilfellene alle tennene er borte. Delproteser lager vi dersom du har få tenner igjen.

Dersom man mangler flere eller alle tennene kan man erstatte disse med en protese (tanngebiss). Protesen sitter ikke fast og må tas av for rengjøring. Vi kan lage alle typer tannproteser.

Mangler man bare noen tenner vil man kunne lage en delprotese (stålprotese) med ulike spesialfester (klammerfester) som sitter stabilt på gjenværende tenner, så man kan fylle inn de tennene som mangler.

Ved tap av alle tenner i over- og/eller underkjeven kan det lages en heldekkende protese. Denne vil støtte seg på tannkjøttet og utgjøre et godt substitutt for tanntapet.

Fra 2014 ble det innvilget statlig støtte av implantatforankret dekkprotese i underkjeven, da disse kan være vanskelig å holde stabil ved manglende bennivå. Konsultasjon hos oss vil avgjøre om pasienten tilfredsstiller krav for behandling og refusjon.

Innsetning av implantater (titanskruer) gjøres deretter i Tromsø eller Bodø, mens vår tannlege Ulf Persson kan gjøre toppkonstruksjonen (selve tannprotesen). All videre oppfølging vil foregå hos oss.

Rotfylling

Alle naturlige tenner har nerver på innsiden. Om disse blir skadet eller dør vil man kunne oppleve akutt tannpine, smerter og ubehag ved f.eks. varme eller kalde måltider, eller ved tygging.

Dersom man ikke oppsøker tannlege kan plagene progrediere til smertelig tannverk. Klinisk undersøkelse hos tannlege og røntgenbilder vil avgjøre om tannen må rotfylles.

Ved dette inngrepet vil tannen åpnes og den skadde nerven fjernes. Oftest må man gå med en bakteriedrepende løsning i tannen i en periode, før kanalene lukkes med en spesialtilpasset tannfylling.

Tannbleking

Tannbleking innebærer en dypere rengjøring av tennene, hvor man kjemisk renser det ytterste laget på tennene med et blekemiddel.

Å bleke tennene er i dag relativt vanlig, men i Norge er det kun tannhelsepersonell har lov til å distribuere blekemidler med ønskelig effekt.

Den tryggeste og mest effektive behandlingen er den som skjer i samråd med tannlege. Om man bleker tennene uten å være i kontakt med tannlege har man ingen garanti for at virkestoffene ikke er farlige, gir skade på tannkjøttet, ising i tennene eller en sjenerende tannfarge.

Vi bruker et middel som over tid går inn i tennene og drar ut stoffene som skaper misfarging, som gir et langvarig og tilfredsstillende resultat. Vi tilbyr ulike typer tannbleking, og kan i samråd med pasienten finne den best egnede metoden.

Vi tilbyr også mildere tannbleking som er mer skånsom mot ising, men som gir de samme gode resultatene over tid. Under konsultasjon med tannlege vil det avgjøres hvilken behandlingstype som er anbefalt. Det vil deretter tas et avtrykk av tennene for å lage en spesialtilpasset blekeskinne.

Første behandling gjøres på tannlegekontoret for tilstrekkelig veiledning. Deretter kan man fortsette behandlingen hjemme.

Tannkjøttsykdom

Tannkjøttsykdom er en vanlig tilstand. Den skyldes oftest dårlig tannhygiene og gir lite plager i begynnelsen. Tannkjøttsykdom kan også skyldes genetikk eller et dårlig tilpasset immunforsvar i munnen. Vi behandler alle typer tannkjøttsykdom

Tilstanden kan inndeles to grupper: gingivitt og periodontitt. Gingivitt er en mildere form for tannkjøttsykdom som kan gå tilbake med god tannhygiene. Periodontitt innebærer at betennelsen går dypere ned i vevet, noe som medfører tap av støttevev og beinvev rundt tennene. Dette kan gi smerte, ubehag og tyggevansker, og i alvorlige tilfeller føre til at tennene løsner

Bestill tannlegetime

Bestill time